dimarts, 13 de setembre del 2011

Fase final de la XXII Olimpíada Matemàtica (Vigo: 25/06/11 - 30/06/11)



Per primera vegada dos alumnes pitiüsos, Joan Clapés Roig i Ivan Torres Pomar (alumnes de Sa Colomina), van anar a una final Olímpica Nacional de Matemàtiques per a alumnes de 2n d'ESO. Els 61 millors alumnes de 2n d'ESO de tot Espanya, Andorra i el Marroc es trobaren al campus de Vigo, a la Facultat d'Econòmiques del CUVI del 25 al 30 de juny.


A la prova van acudir els estudiants de 2n de l'ESO més brillants en Matemàtiques de cada autonomia, a més dels dos millors d'Andorra i el Marroc (en aquest últim cas només podien concórrer els matriculats en els instituts espanyols)
La competició -organitzada per l'Associació Gallega de Professors d'Educació Matemàtica- va començar al mes de maig, quan els centres educatius van enviar als seus alumnes més destacats en Matemàtiques a fer unes proves per superar la fase autonòmica.
En el cas de Joan Clapés i Ivan Torres, anteriorment i per arribar a la final nacional, hagueren de resoldre tres problemes, juntament amb els seus companys de l'institut Sa Colomina Enrique García González i Jesús Olivares Martínez, al llarg de gairebé tres mesos. La resolució d'aquests tres problemes va ser lliurada a la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX, juntament amb la de la resta d'equips participants de totes les Illes Balears. A continuació, un jurat es va encarregar d'avaluar i de fer la selecció dels millors treballs, entre els quals es trobava el treball realitzat per l'equip de Sa Colomina.


El següent pas va ser acudir a la final de Balears (V Festa de les Matemàtiques) que va tenir lloc a Felanitx el 13 i 14 de maig. Allà van fer una prova individual (resoldre i raonar les respostes a 10 problemes) amb una durada de 90 minuts i una gimcana matemàtica que va posar a prova l'habilitat, rapidesa i capacitat de treballar en equip dels alumnes participants. La gimcana constava de vuit proves matemàtiques ubicades en diferents llocs de Felanitx i que els alumnes havien de trobar-hi mitjançant pistes.
Els guanyadors de 2n d'ESO (per ordre alfabètic), i que han representat a les Illes Balears a Vigo, van ser:
  • Clapés Roig, Joan de l'IES Sa Colomina
  • Puigserver Rosselló, Margalida de l'IES Porreres
  • Torres Pomar, Ivan de l'IES Sa Colomina


I per fi, a Vigo, els nostres representants, van realitzar una prova individual consistent en la resolució de cinc problemes i una altra prova en equip realitzada pels carrers de Vigo. Allà, a part de fer matemàtiques, varen conviure amb alumnes i professors procedents de tot Espanya i varen realitzar altres activitats més lúdiques com visitar Santiago de Compostela, el Museu do Pobo Galego, la llotja de Vigo i les illes Cíes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada