dimecres, 9 de març de 2011

Dia Internacional de les DonesAvui, dia 8 de març, és el Dia Internacional de les Dones, que es va commemorar per primera vegada fa exactament cent anys, el 1911.

El 19 de març d'aquell any més d'un milió de manifestants (dones i, també, homes) van sortir al carrer a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa per a reclamar un seguit de drets per a les dones: dret de treball, dret de vot, dret d'educació, dret d'ocupar càrrecs públics.

D'aleshores ençà s'han fet molts progressos en favor de la igualtat home-dona, si bé aquesta igualtat encara no és plena, ni de bon tros. Així ho testimonien les dades publicades aquests últims dies, en ocasió del Dia Internacional de les Dones, que enguany té per lema 'La igualtat d'accés a l'educació, la capacitació i la ciència i la tecnologia: el camí vers el treball decent per a la dona'.

A Europa les dones cobren un 17,5% menys que no els homes

 

 Per exemple, a la Unió Europea el sou de les dones és, de mitjana, un 17,5% inferior al dels homes (dada del 2008). La diferència varia, segons els països: a Itàlia, Eslovènia, Bèlgica, Romania, Malta, Portugal i Polònia és inferior al 10%; en canvi, a Estònia, Txèquia i Àustria ultrapassa el 25%. Aquesta desigualtat ha portat la Unió a proclamar el Dia Europeu de la Igualtat Salarial, que es va fer per primera vegada el 5 de març proppassat. 


                                A la Unió Europea el sou de les dones és un 17,5% inferior al dels homes.

 

Desigualtat d'accés a l'educació 

 

Les desigualtats també persisteixen en l'àmbit educatiu. Ens ho recorda la directora general de la UNESCO, Irina Bokova, en el missatge emès amb motiu del Dia Internacional de les Dones: els països que brinden a nens i a nenes les mateixes oportunitats educatives són minoria (menys del 40%); a l'Àfrica, les desigualtats en l'ensenyament secundari s'han incrementat aquests últims deu anys; les dones representen les dues terceres parts dels vuit-cents milions d'analfabets adults que hi ha al món.

La participació femenina en ciència i tecnologia


La participació femenina en els terrenys científic i tecnològic ofereix un panorama desigual: en moltes universitats el percentatge de dones que estudien biologia, física, matemàtiques i química supera el dels homes, clarament majoritaris en les carreres d'enginyeria i d'informàtica. En termes generals, encara resta molta feina a fer, sobretot si tenint en compte que solament el 29% dels investigadors són dones (la dada, de l'ONU, s'ha tret a partir de l'anàlisi de cent vint-i-un països).
Solament el 29% dels investigadors són dones.


 Extret de Vilaweb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada